Onze 4×4 camper
Door in contact te treden met ervaren overlanders hebben we onze eerste kennis opgedaan. We bezochten beurzen, bouwers en leveranciers. Omdat we geen sleutelaars zijn, besloten we een (bijna) nieuwe 4×4 aan te schaffen. Hierbij lopen we de kleinste kans op onverwacht onderhoud. In Nieuwegein volgden we een cursus basistechniek voor vierwiel aangedreven auto's.
Toyota Hilux
De keuze voor een Toyota Hilux was ook al snel gemaakt. Dit in verband met de wereldwijd verkrijgbare onderdelen en de goede ervaringen die we in Australië hadden opgedaan. Het werd een "anderhalf-cab", het deel achter de voorstoelen gebruiken we voor opslag van spulletjes. Een grotere optie was een overland-truck geweest, maar vanwege de beperkte wendbaarheid, kosten en beperkingen in bebouwde omgeving zagen we daar van af.
Vaste opbouw en stabiliteit
De kleinere optie om wederom een daktent op de Hilux te leggen vonden we te primitief. Zeker in koude en natte weersomstandigheden loop je al snel tegen grenzen aan. Zo kwamen we uit op de Hilux met vaste opbouw. Vooral dat vaste maakt hem enigszins bijzonder. Bij onze variant is de opbouw vastgezet op het chassis, wat de stabiliteit enorm ten goede komt. Bovendien is de laadbak verwijderd, dat scheelt 300 bijna kilo.
Opvallend in de uitvoering, is ook de beperkte breedte van de opbouw. Ook dit draagt bij aan de stabiliteit en we kunnen gewoon nauwe straatjes en krappe bochten nemen. Ook de overhang aan de achterzijde is beperkt. En toch houden we binnen voldoende ruimte over voor een comfortabel verblijf. We zijn immers een daktent gewend, dus voor ons is het al snel luxe, voor ons de perfecte balans tussen “off-road capaciteit” versus comfort.
De inrichting van de camper
Naast de ruimte achter de voorstoelen, hebben we buiten, zowel onder als achter op de opbouw metalen opslagbakken. Hier bewaren we van allerlei spulletjes en noodmaterialen die we dagelijks, of misschien nooit nodig hebben.
Gas en electra
Voor de verwarming gebruiken we een op gas gestookte hete-lucht kachel. Deze heeft in de winter van '22 in IJsland en Lapland reeds bewezen over ruim voldoende capaciteit te beschikken. Verder hebben we een -op gas gestookte- 10 liter boiler bij ons. Hiermee kunnen we ons heerlijk douchen met de buitendouche. Koken doen we binnen, maar bakken en braden in boter of olie zo veel mogelijk buiten in een skottelbraai, daar we geen afzuiging hebben voor de vette dampen. De verkrijgbaarheid van propaangas en dan vooral de verschillende aansluitingen die overal worden gebruikt blijkt steeds weer een uitdaging. Maar samen met een setje adapters hebben we ons tot op heden gered.De 115 liter koelkast met vriesvak is best groot, maar we vinden het dan ook belangrijk onze etenswaren goed gekoeld te kunnen bewaren. De stroomvoorziening bestaat uit twee lithium accu’s van samen 200 Ah. Deze worden geladen door twee op het dak geplaatste zonnepanelen en de dynamo in de auto draagt ook zijn steentje bij tijdens het rijde. Tot op heden hebben we geen externe electra nodig gehad. Het hele systeem draait op 12 volt en daarom hebben we nog een omvormer naar 220 volt.
Keuken, zithoek, bed, douche en toilet
De watervoorziening is gebaseerd op een voorraadtank van 80 liter. Dat betekent dat we altijd zuinig moeten zijn met water. Zeker in landen waar de verkrijgbaarheid beperkt is. Voordat het water de kraan of buitendouche uitkomt is het langs ons waterfilter geweest. In het keukengedeelte zit een tweepits gasstel en een wasbakje. Voor de dagelijkse behoeftes hebben we een porta potti en plas-flessen. Verder is er binnen een tafeltje en twee bankjes waar we samen heerlijk zitten. Het bed is uitschuifbaar waarbij we in de lengte liggen. Met nog wat kastjes binnen voor kleding en etenswaren is het verhaal compleet en zelfs een behoorlijk huiselijk.
Gewicht
Toch komt het gewicht van deze samenstelling ruim boven de het originele maximaal toegestane gewicht van de Hilux. We hebben daartoe de vering moeten vervangen en verzwaren en de auto opnieuw bij de RDW moeten laten keuren. Het maximale toegestane gewicht is nu 3500 kilo. Dit gehele proces -wat maar een paar mensen in Nederland kunnen- is zeer professioneel en vakkundig uitgevoerd door Arno van Bakel van https://www.4wd-specialist.nl/ uit het Brabantse Zeeland. Een beetje reclame is wel op z’n plaats.
Verzwaarde voorbumper en lier
We hebben een verzwaarde grote voorbumper die een stootje kan hebben. Hier ingebouwd hebben we een lier met kinetisch touw die ons uit benarde situaties kan redden. In Afrika heeft de lier ons twee keer gered, verder hebben we vooral anderen geholpen…
Skidplates, dorpels en verstralers
De auto is op de onderzijde van metalen beschermdelen (Skidplates) voorzien zodat opspattende stenen de onderzijde niet kunnen beschadigen. De kunststoffen zijdorpels zijn vervangen door metalen. Op de voorzijde zijn verstralers aangebracht zodat we in het donker niet voor verrassingen komen te staan.
Compressor, opblaasbare krik en zandplaten
Om gemakkelijk onze bandenspanning weer op peil te pompen hebben we een ingebouwde compressor die na een woestijnrit in een mum van tijd de banden weer op spanning brengt. Hieraan verbonden hebben we nog een “opblaasbare krik” (skippybal, airjack) die de camper kan liften wanneer er bijvoorbeeld een bandenwissel zou moeten plaatsvinden. Als we vast zitten in het zand hebben we kunststof zandplaten en een schep bij ons.
Long-range-fuel tank
Omdat de verkrijgbaarheid van brandstof in sommige landen niet zo vanzelfsprekend is hebben we een “long range fuel tank” van 135 liter waarmee we bij een verbruik van zo’n 1 op 8 een kleine 1000 kilometer kunnen overbruggen. Daarnaast hebben we nog 20 liter “nood” brandstof bij ons.
Verhoogde luchtinlaat (snorkel)
Ten slotte rijden we met een verhoogde luchtinlaat (snorkel) zodat we probleemloos rivieren tot ongeveer 80 centimeter diepte kunnen doorwaden.