Ons campingverleden en het reizen

Toen wij onze tienerjaren nog maar net achter ons lieten kregen we de kans om samen met Cor’s ouders een recreatiebedrijf op te bouwen. Omdat Cor’s ouders zich al snel terug trokken stonden we voor een grote uitdaging die we vol passie en enthousiasme aanpakten. De camping werd jaar na jaar uitgebreid en professioneler gemaakt. Op een paar vrije dagen en wat slaap na werd er vele jaren 24/7 gewerkt. Er werden twee lieve jongens geboren die tussen ons en de camping gasten groot werden.

Camping verkocht

Nadat in 2008 de camping werd verkocht wilden we een nieuw en vooral rustiger leven opbouwen. We kochten een oude boerderij en knapten het op tot een mooi woonhuis met een stukje land voor wat schaapjes. Maar niks doen zit ons niet in het bloed. Dus werd er nog een verouderde boerderij aangekocht welke we in mum van tijd verbouwden tot een goedlopende groeps-accommodatie. Verder pionierden we wat met wat handeltjes in postzegels en haardhout. We hebben zelfs even een taxibedrijfje gehad.

Steeds vaker op reis

Maar langzamerhand gingen we ook vaker op reis. Steeds een beetje langer. Vanaf 2017 gingen we voor de ANWB campings inspecteren. Een prachtig baantje en zeer geschikt voor ons als ex-recreatie ondernemers. In de drie zomermaanden kruisten we met een caravan Europa door om zo’n 80 campings van de juiste ANWB-sterren te voorzien.

Met een 4×4 door Australië

In het najaar van 2017 en 2018 gingen we naar Australië om daar onze stage-lopende zonen te bezoeken. Natuurlijk verlengden we onze bezoeken met rondreizen door het immens grote land en bezochten ook Tasmanië. Verkocht…vanaf hier is onze verslaving aan het reizen niet meer terug te draaien.

Bij ons tweede bezoek aan Australië huurden we een Toyota Hilux 4×4 met daktent waarmee we 10 weken lang het land doorkruisten. Geweldig! Wat een vrijheid. We kampeerden meestal in het wild, leefden sober, maar genoten maximaal.

Eerste kennismaking met Overlanden

Op een dag waren we in het noorden van Australië, niet ver van Mount Isa, waar ons oog op een auto met Nederlands kenteken viel. De verbazing was enorm…hoe komt die hier? Uiteindelijk hebben we een avond lang aan de lippen gehangen van het Nederlandse echtpaar wat er mee rondreisde.

Verschepen, overlanden, je huis verkopen, je werk opzeggen…alles kwam voorbij. Er ging een wereld voor ons open. Het was direct duidelijk, dit willen wij ook! Een paar nachten hebben we slecht geslapen…hoe gaan we dit organiseren? Al tijdens de reis en direct erna konden we onze gedachten niet bij de nieuwe plannen weghouden. Bij thuiskomst hebben we ons eerst verdiept in het voertuig.

Het leven onderweg

Ons belangrijkste reismotto is “het leren kennen van diverse culturen, leefgewoonten en natuur. Dit doen we op ons “dooie gemak”, tijd speelt geen rol. We wisselen regelmatig af met leuke dingen als strandbezoek, uitdagende wandelingen, klettersteigen (ook wel via ferrata genoemd), duiken en kortgeleden nog een cursus paragliding.

Dagindeling en boodschappen

‘s Ochtends zetten we geen wekker, we zijn toch op tijd wakker. Na een heerlijk yoghurt-ontbijtje starten we de dag. Meestal eten we buiten in de vrije natuur. Buiten het feit dat we een yoghurt ontbijt heerlijk vinden is het ook nog eens praktisch: op onze wildkampeer-plekken is vaak geen vers brood voorhanden. De indeling van de dag kan erg variëren. Soms rijden we een eind of gaan we juist een activiteit doen. Rijden doen we hoofdzakelijk over secundaire wegen. Als het even kan door landelijk gebied. Als we een leuk terrasje zien, kopen we een kop koffie of soms een lunch. Boodschappen proberen we eens in de week te doen. Een grote supermarkt aan de rand van een stad heeft meestal alles voorhanden. Maar ook bij een kleine groenteboer of bakker gaan we graag even naar binnen.

Onderweg

Onderweg leggen we leuke dingen vast met onze nieuwe camera (Sony RX10) of iPhones.
Vaak gaan dan in de avonduren samen de foto’s beoordelen en sorteren. Verder halen we zoveel mogelijk informatie over de omgeving van het internet en overleggen hoe we de komende dagen gaan indelen. Zo hebben we iedere dag een nieuw avontuur waar we weer naar uitkijken. Nadat de belevenissen van de dag in een dagboek zijn geschreven vallen onze oogjes al snel tevreden dicht.

‘Vakantie’, vrijheid en voorbereiding

Soms denken mensen dat we altijd op “vakantie” zijn. Het is maar net hoe je het woord “vakantie” uitlegt. Als er bedoelt wordt dat we geen verplichtingen hebben aan bijvoorbeeld werkgevers hebben ze gelijk. Vrijheid is voor ons de belangrijkste drijfveer. Maar om in ons dagelijks levensonderhoud te voorzien moeten ook wij boodschappen doen, afwassen, kleren wassen en eten koken. Zorgen voor het onderhoud aan onze grote vriend: de 4×4 camper. Bovendien vergen de voorbereidingen voor de reis door Afrika extra tijd, doordat in Afrika maar weinig dingen vanzelfsprekend zijn.

Financiële zaken

Voordat we de eerste keer met onze camper op pad gingen verkochten we ons woonhuis en kochten -als back-up- een vakantiehuisje op een bungalowpark. We verhuren het vakantiehuisje niet en kunnen zo altijd terug naar ons eigen stulpje in Nederland. Onze oudste zoon nam de groeps-accommodatie over. Zo kunnen we bijna zorgeloos op pad. Het leven onderweg hoeft niet duurder te zijn dan het leven thuis. De vaste kosten aan het vakantiehuis zijn minimaal en wanneer we niet aanwezig zijn gebruiken we geen energie. De boodschappen die we halen zijn grofweg hetzelfde als in een thuissituatie. In sommige landen zijn boodschappen iets duurder, in andere juist goedkoper. Brandstof voor de camper is uiteraard wel een redelijke post maar met 500-800 kilometer per week valt het ook wel weer mee. Omdat we veel in het wild kamperen hebben we weinig camping kosten. Natuurlijk zijn er nog wel meer kleinere kosten, maar die zijn er ook als we niet reizen.
Bij het reizen buiten Europa moeten we wel rekening houden met kosten van visa, verzekeringen en andere douanekosten.

Wildkamperen

We overnachten het liefst “in het wild”.  Het is inmiddels een uitdaging geworden om de mooiste plekjes te vinden. De 4×4 camper helpt hier enorm mee. Met de kracht, vierwielaandrijving, wendbaarheid en de vrije ruimte onder de auto komen we op plekken waar menig ander voertuig het voor gezien houdt. Boven op kliffen met uitzicht over zeeën of diep in het bos waar nog een leuk zwemmeertje is, het is een mooie uitdaging om steeds weer dit soort ultieme plekjes te vinden.

Maar bij gelegenheid, vaak eens in 5-7 dagen zoeken we een camping op om bijvoorbeeld te douchen of de was te doen. Voor het zoeken van plekjes gebruiken we de Park4Night- en iOverlander app of we vinden zelf een afgelegen plekje. Met de Park4Night-app vinden we in Europa de meeste plekjes. De iOverlander is vaak leuk om andere overlanders te ontmoeten en juist in Afrika is de iOverlander-app erg sterk. We zijn een tijdje moderators bij iOverlander geweest, maar helaas is het niet meer te combineren met ons drukke reisleven. We dragen IOverlander een warm hart toe.

De naam ‘No Fear’

Geïnspireerd door mede-overlanders die hun auto vaak een naam geven hebben wij gekozen voor NO FEAR! Dit is ontstaan in het begin van de corona-tijd toen veel mensen bang voor elkaar waren. Dat is niet de manier waarop wij in elkaar zitten. We denken in oplossingen en zien alles als een uitdaging. We zijn niet bang. Dat betekent niet dat we onbesuisd en naïef zijn, maar wel de uitdaging voorop zetten. Geen “nee”, maar “ja, mits”! Wanneer je veel onderweg bent, de wereld wilt ontdekken, vragen stelt en naar achtergronden informeert zul je pro-actief en ondernemend moeten zijn en niet bang. We reizen om in vrijheid iedere dag te kunnen gaan en staan waar we willen, om zonder agenda te leven, alleen aan de dag van vandaag te denken. We bewonderen prachtige landschappen vanaf hoge bergen, en kunnen kilometers ver kijken zonder dat er menselijke invloed in de weg staat. We staan midden in andere culturen en leren bijzondere planten en dieren kennen. We gaan op reis omdat het ons leven verrijkt en onze blik verbreed. We zien hoe in een ander land anders wordt geleefd en dat doet ons meer respect hebben voor de ideeën en meningen van onze medemens. Door de armoede die we vaak zien, beseffen we nog meer hoe groot onze rijkdom is.